Voda
17.05.2013 21:16
Voda nepatří mezi živiny, ale její přívod a správné udržování vodní rovnováhy v organizmu je nezbytné. Voda tvoří největší část lidského těla, 50-75%, v nepřímé závislosti na zastoupení tělesného tuku, větší množství vody v těle mají muži, menší množství mají ženy, u dětí je procento vyšší (75% u kojenců). Voda je součástí buněk i tekutin, které jsou v mimobuněčném prostředí. Organizmus vodu v procesu látkové přeměny neustále ztrácí a musí ji zpětně doplňovat. Denní bilance (příjem – výdej) tekutin je u dětí 2-5x větší než u dospělých. U kojenců tvoří denní obrat až 15% tělesné hmotnosti, u dospělých 3,5 % tělesné hmotnosti. Potřebná denní dávka u dospělého činí 2,5 litru tekutin, s věkem se její potřeba snižuje. Za určitých situací se potřeba vody ještě zvyšuje, například při zvýšení tělesné teploty, zvýšeném pocení, prohloubeném dýchání, zvýšené fyzické aktivitě, v suchém prostředí apod.
Průměrná denní bilance tekutin zdravých dospělých osob:
• přívod tekutin z nápojů: 1200-1500 ml/den
• voda v pevné potravě: 700-1000 ml/den
• metabolizmus – voda z oxidací: 200-300 ml/den
• ztráty – ledviny: 900ml/den
• ztráty – plíce: 350 ml/den
• ztráty – kůže: 450 ml/den
• ztráty – stolice: 150 ml/den
Tabulka č.1: Denní potřeba vody v závislosti na věku a hmotnosti
věk |
hmotnost |
tekutiny* |
tekutiny |
Novorozenci od 5. dne |
2,5-4 kg |
100-150 ml/kg/den |
|
Kojenci 1.-12. měsíc |
|
150-120 ml/kg/den |
|
Děti do 6 let |
11-20 kg |
100-80 ml/kg/den |
1000 ml + 50 ml na každý kg nad 10 kg váhy |
Děti od 7 do 15 let |
od 20 kg |
80-40 ml/kg/den |
1500 ml + 20 ml na každý kg nad 20 kg váhy |
Dospělí |
od 50 kg |
cca 40 ml/kg/den |
2500 ml a více |
* hodnoty zahrnují i příjem vody z konzumovaných potravin
Voda v organizmu spolu s ostatními látkami v ní rozpuštěnými tvoří vnitřní prostředí, jehož stabilita je předpokladem pro fyziologický průběh metabolických pochodů a je tak určujícím faktorem zdravotního stavu. Umožňuje plnou výkonnost doslova všech orgánů, rovněž podporuje i normální vzhled pokožky.
Tekutiny přijaté a vyloučené musí být v rovnováze, jejich rozložení regulují tyto mechanizmy:
• koncentrace elektrolytů (tzv. osmolalita) – v buňkách je obsažen především iont draselný a fosforečný, mimo buňky jsou hlavními ionty sodík a chlor
• hormony regulující vodní a elektrolytové hospodářství – antidiuretický hormon (ADH), aldosteron
• plazmatické bílkoviny – regulace koloidně-osmotického tlaku
Tabulka č.2: Obsah vody v potravinových skupinách
Potravinová skupina |
Obsah vody v jednotlivých potravinách (%) |
Obsah vody ve skupině v přibližném rozsahu (%) |
Pekárenské výrobky |
pšeničný chléb 32,7 rohlík 27,4 |
27-40 |
Těstoviny |
|
11-13 |
Maso a masné výrobky |
vepřové 57 hovězí libové 70,2 jehněčí 60 |
50-70 |
Mléko a mléčné výrobky |
plnotučné mléko 87,4 jogurt bílý 76,9 sýr Eidam 30% 50 |
40-90 |
Čerstvé ovoce |
banán 75 meloun 93 |
75-93 |
Zelenina (mimo sušené) |
zelí čínské 95,4 brambory nové 76,7 |
72-95 |
Cukrářské výrobky |
Sacherův dort 23,1 |
20-40 |
Autor: Mgr. Karla Krčálová, nutriční terapuet