Cholesterol
19.09.2011 12:27
Cholesterol je látka potřebná pro organismus, je základní stavební jednotkou všech buněk, hormonů a žluče. Vytváří se v játrech a je přijímán potravou živočišného původu. Pokud je však hladina cholesterolu v krvi zvýšená, stoupá riziko vzniku srdečně cévních onemocnění.
V krvi rozlišujeme takzvaný HDL (hodný cholesterol) a LDL (zlý/lotr cholesterol). Každý z nich má v krvi jinou funkci: LDL přenáší cholesterol z jater do krevního oběhu, oproti tomu HDL odvádí cholesterol z krevního oběhu do jater, kde je cholesterol dále metabolizován.
Zvýšená hladina LDL cholesterolu způsobuje usazování nadbytečného cholesterolu v cévních stěnách, kde tvoří tzv. sklerotické pláty, tím cévy ztrácejí pružnost a snižuje se průtok krve. To vede k poškození tepen tedy k rozvoji aterosklerózy, ischemické choroby srdeční. Dále k nebezpečí uvolnění plátů a vzniku cévní mozkové příhody nebo srdečního infarktu.
Oproti tomu zvýšená hladina HDL cholesterolu má ochranný účinek na vznik aterosklerózy. Z toho důvodu jsou relativně žádoucí co nejvyšší hodnoty HDL cholesterolu. HDL by tak měl tvořit aspoň 20% celkového cholesterolu.
Každý dospělý má nárok znát hladinu svého cholesterolu, o vyšetření můžete požádat svého obvodního lékaře každé 2 roky na preventivní prohlídce.
Optimální hodnoty:
Celkový cholesterol |
LDL cholesterol |
TAG |
HDL cholesterol |
< 5,0 mmol / l |
< 3,0 mmol / l |
< 2,0 mmol / l |
> 1,0 mmol / l |
Co dělat při zvýšené hladině cholesterolu???
- snížit nadměrnou tělesnou hmotnost
- omezit živočišný tuk ve stravě
- zařadit rybí produkty
- zvýšit příjem zeleniny, ovoce, luštěnin a celozrnných výrobků
- zařadit pravidelnou pohybovou aktivitu
- zanechat kouření