Ateroskleróza
13.05.2013 21:07
Ateroskleróza je příčinou závažných onemocnění srdce a cév, která patří mezi nejčastější příčiny úmrtí ve vyspělých zemích. Nejzávažnější z nich je infarkt myokardu a cévní mozková příhoda (mozková mrtvice).
Tato porucha je charakterizována degenerativním postižením cévní stěny, které vzniká ukládáním tuků (cholesterolu), rozpadlých částí tkání a vápníku do stěny tepen v podobě tzv. plátů (plak). Ty zužují průsvit cév a může dojít k tvorbě trombů. Tento proces je zrádný v tom, že probíhá dlouho bez příznaků, až dojde k náhlému zvětšení plátů a tím k zúžení až uzávěru tepen. Při postižení srdečních cév se rozvine koronární (ischemická) choroba srdeční.
Rizikové faktory:
– změny tukového metabolizmu – dyslipidémie (zvýšená cholesterolémie, zvýšení triacylglycerolů, zvýšená hladina LDL-cholestrolu, snížená hladina HDL-cholesterolu)
– vysoký krevní tlak (hypertenze) – ≥160/≥95 mm Hg
– kouření cigaret – 8-10/den a více
– diabetes mellitus
– nadváha, obezita
– pozitivní rodinná anamnéza (u rodičů ve věku do 55 let)
– stres
– nedostatek fyzické aktivity
Prevence a léčba:
Ateroskleróza patří mezi civilizační onemocnění především proto, že se zvýšením životní úrovně člověka zvyšuje příjem tuků v potravě, což navozuje nerovnováhu tukového metabolizmu, zvláště při nižší fyzické aktivitě. Významnou součástí léčby i prevence rozvoje aterosklerózy a s ní souvisejících onemocnění jsou dietní opatření.
– omezení příjmu tuků – snížení podílu nasycených mastných kyselin (max. 10% energetického příjmu/den) a cholesterolu (max. 300 mg/den)
– zdrojem jsou především živočišné složky potravy (masné výrobky, vejce, mléko)
– zvýšení podílu nenasycených mastných kyselin, které příznivě zasahují do metabolických procesů – zdrojem jsou především rostlinné oleje, ale i rybí tuk
– dostatečný podíl vlákniny ve stravě (až 30g/den)
– omezení spotřeby kuchyňské soli (5 – 7,5 g/den)
– snížení energetického příjmu při nadváze a obezitě
Pozn.: Uvedená opatření se nevztahují k dětem. Pro růst a vývoj tkání je potřebný dostatečný přívod všech složek, proto strava dítěte musí být dostatečně pestrá a vyvážená. Omezení masných či mléčných výrobků u dětí není žádoucí.
Tabulka: Výživová doporučení českých odborných společností (r. 2001) pro dospělou populaci s rizikem rozvoje aterosklerózy
Potravinová skupina |
Doporučené potraviny |
Potraviny k omezené konzumaci |
Nevhodné potraviny
|
Tuky |
Spotřebu všech tuků je nutné snížit |
Rostlinné oleje (řepkový, olivový, sójový, kukuřičný, slunečnicový), roztíratelné rostlinné tuky s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin (margaríny) |
Máslo, sádlo, lůj, vypečený tuk, olej palmový a kokosový, potraviny obsahující vyšší množství ztužených tuků a trans mastné kyseliny
|
Ryby |
Všechny mořské i sladkovodní s výjimkou úhoře |
|
Kaviár, úhoř, ryby v majonéze, rybí vnitřnosti
|
Maso |
Kuře, krůta, králík, telecí, zvěřina |
Libové hovězí, libové vepřové, libová šunka, koňské uzeniny |
Viditelný tuk na mase, husa, kachna, slepice, tučná masa – vepřové, skopové, uzené maso, mletá masa, vnitřnosti, paštiky, prejty, tlačenky, konzervy, uzenářské výrobky, čajovka, vuřty, klobásy
|
Mléko a mléčné výrobky |
Podmáslí, nízkotučný tvaroh, tvrdý tvaroh, nízkotučný jogurt, kefír |
Mléko, mléčné výrobky do 2% tuku, sýry do 30% tuku v sušině |
Plnotučné mléko, tučný tvaroh, smetana, šlehačka, sušené a kondenzované mléko, smetanové jogurty, smetanové zmrzliny, smetanové sýry a sýry s více než 30% tuku
|
Vejce |
Bílek v libovolném množství |
1-2 celá vejce týdně, pouze na přípravu pokrmu |
Vaječné žloutky, majonézové saláty
|
Zelenina |
Všechna čerstvá, zmrazená i sušená jako součást každodenního jídla, v různých úpravách, brambory |
|
Smažená zelenina, smažené hranolky, smažené bramborové lupínky – chipsy
|
Ovoce |
Nejlépe v syrovém stavu |
Kompoty připravené za pomoci umělého sladidla – dia kompoty, dia sirupy, dia džemy |
Kandované ovoce, fíky, datle, kompoty a marmelády s cukrem
|
Luštěniny a obiloviny |
Hrách, fazole, čočka, sójové boby, krupky, pohanka, jáhly, celozrnná pšenice, rýže, ovesné vločky a otruby, müsli výrobky bez polevy, vlákninové křupky, bezvaječné těstoviny |
|
|
Pečivo |
Tmavý chléb, celozrnné výrobky, dalamánky, pečivo z celozrnné a více vymílané mouky |
Netučné rohlíky, netučné pečivo |
Cukrovinky, sladké pečivo, tučné krémové pečivo, čokoláda, máslové výrobky, smažené pečivo, moučníky z listového těsta
|
Ostatní |
Ořechy, koření všeho druhu, bylinné čaje, neslazené minerálky, light nápoje, minerální a pramenité vody |
Sezamová. Slunečnicová, lněná semínka – jako přísada do salátů |
Pozor na kupované hamburgery, párek v rohlíku, smažené bramboráky, smažené langoše
|
Autor: Mgr. Karla Krčálová, nutriční terapeut